Kolsyrepatroner och dess funktion

En kolsyrepatron är en liten gascylinder i stål som innehåller komprimerad Co2. Patronen finns i en 12 samt 88grams version. Patronens uppgift är att leda in en bestämd mängd gas i en kammare, för att sedan driva iväg kulan vid avfyrning.

Antal skott som en patron kan leverera beror på flera orsaker och kan inte anges exakt för varje vapen. Det som påverkar antal skott är följande:

• Ett gevär kräver mer kolsyra än en pistol
  • Grövre kalibrar kräver mer gas
  • Skytte vid kall väderlek tömmer patronen snabbare då gasen blir mindre komprimerad

Tänk på att kolsyra har en uttorkande effekt på alla packningar i vapnet, så att skjuta igenom vapnet med en smörjpatron mellan vart 500:e skott är en bra ide. Vi har smörjpatroner art.nr. 11-2266.

När du ska smörja vapnet sätter du in patronen som en vanlig patron, håller vapnet upp och ner och avfyrar slut på patronen. Du ska inte ladda med kulor när du gör detta.

Nedan kan du se en film beskriver hur en patron tillverkas.