Pneumatiska vapens funktion

Pneumatiska, tryckluftsdrivna luftvapen, PCP

Är till konstruktionen ganska lika kolsyredrivna vapen, men oftast dimensionerade för ett högre tryck.

Finns huvudsakligen två varianter: pumpvapen som laddas mellan varje skott och reservoargevär (vanligen kallade PCP-vapen - Pre-Charge Pneumatic) med en luftbehållare som rymmer komprimerad luft för flera skott.
Laddning av vapen med luftbehållare sker med hjälp av en speciell handdriven pump eller från dyktub eller liknande. Trycket varierar mellan ca 70-300bar.

+ Rekylfritt, okänslig för låga temperaturer, kan leverera mer energi än kolsyra.

- Kräver tillgång till komprimerad luft alt. pump