Info PCP gevär

PCP-vapen - Pre-Charge Pneumatic

är utrustade med en luftbehållare som rymmer komprimerad luft för flera skott. Laddning av vapen med luftbehållare sker med hjälp av en speciell handdriven pump eller från dyktub eller liknande (använd inte en vanlig kompressor till att fylla tuben, då denna luft kan innehålla vatten eller andra föroreningar). Trycket varierar mellan ca 70-300bar. Går med ganska enkla ingrepp att höja vapnets utgångshastighet, men kräver då licens på geväret.

Hastigheterna varierar, men man kan säga att man rent teoretiskt kan komma upp i dessa farter genom att t.ex. byta ventilpinnen på geväret, men som sagt det varierar kraftigt dels beroende på vilka kulor man använder och hur kunnig man är när det gäller tuning.

Kaliber 4,5mm 380m/s
Kaliber 5,5mm 330m/s
Kaliber 6,35mm 290-300m/s